Bijeenkomsten op het raakvlak van geloof en samenleving.

Archief: God van de gewone mensen. Hoe het geloof uit een familie verdween. Dinsdag 27 januari 2015.

Inleider: Emiel Hakkenes
Datum: Dinsdag 27 januari 2015

Ieder mens is een kraal aan een ketting die ons verbindt met de generaties voor ons, aldus een oud gezegde. Als Trouw-redacteur Emiel Hakkenes voor het eerst vader wordt, stellen zijn ouders hem een confronterende vraag: zal hij hun kleinzoon laten dopen? Zelf komt Hakkenes hoogstzelden nog in een kerk. De jonge vader staat met zijn mond vol tanden: hoe kan het dat God langzaam uit zijn leven is verdwenen?
Om een antwoord op die vraag te vinden duikt Hakkenes in de geschiedenis van zijn eigen familie. Wie waren zijn voorouders en hoe beleefden zij hun geloof? Welke gebruiken en overtuigingen zijn er in de loop der tijd verloren gegaan? Hakkenes stuit op Duitse huurlingen, arme kleermakers, dubieuze gebedsgenezers, verzetshelden, zwartrokken en bastaardkinderen. Hij leert hun dromen, hun worstelingen en hun God kennen, en hij ontdekt tegelijkertijd hoe nauw zijn eigen kleine geschiedenis is verbonden met de grote (religieuze) geschiedenis van Nederland.

Tijdens deze avond leest Hakkenes voor uit zijn boek en gaat hij daarover in gesprek.

Emiel Hakkenes (1977) studeerde journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is als chef van de redactie Religie & Filosofie verbonden aan dagblad Trouw.

Geluidsregistratie van deze bijeenkomst: